Publisert 3. Jul 2025, kl. 09:12
Sist redigert 3. Jul 2025, kl. 09:12
Vold mot eldre er et alvorlig, men ofte usynlig folkehelseproblem. Mange eldre utsettes for fysiske, psykiske, økonomiske eller seksuelle overgrep. Dette skjer både i hjemmet og i institusjoner.
Eldre mennesker har en rett til en trygg og verdig alderdom. Likevel viser forskning og erfaringer at mange eldre lever i frykt, skam eller stillhet. De tør ikke si ifra, eller blir ikke trodd. Mange er avhengige av hjelp fra andre – og nettopp denne avhengigheten kan gjøre dem ekstra sårbare.
I dag er, eller planlegger, rundt 85 kommuner i Norge å være en TryggEst kommune – et nasjonalt initiativ som skal forebygge, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne som ikke er i stand til å beskytte seg selv. Dette er et viktig skritt i riktig retning. I Rogaland er det i dag kun 5 av totalt 23 kommuner som er en TryggEst kommune – og det er ikke bra nok. Det handler om å ta ansvar – ikke bare for de eldre, men for hele samfunnets verdigrunnlag.
Vold mot eldre er fortsatt et tabubelagt tema og vi trenger mer åpenhet. Det må snakkes om – i media, i helsevesenet og rundt middagsbordet. Vi må tørre å spørre, og vi må tørre å se. Helsepersonell, pårørende og naboer må få opplæring i å gjenkjenne tegn på vold og vite hvordan de skal reagere.
Forebygging handler også om holdninger. Alderisme – diskriminering basert på alder – er utbredt, og bidrar til at eldre ikke blir tatt på alvor. Vi må bekjempe disse holdningene, og bygge et samfunn der eldre blir sett, hørt og respektert.
En trygg alderdom er må sikres – gjennom politisk vilje, faglig kompetanse og menneskelig omsorg.
Pensjonistforbundet Rogaland vil rette en klar oppfordring til politikerne: Gjør TryggEst til en prioritet i alle kommuner i Rogaland.