Møt Norges eneste eldreombud

I 2023 ble det nasjonale eldreombudet lagt ned, etter tre års drift. Fylkestinget i Agder svarte med å opprette sitt eget fylkeseldreombud – det foreløpig eneste i Norge. Hanne Merete Nøding har ansvar for å fremme eldres interesser i 25 kommuner.

Hanne Merete Nøding skal være en stemme for eldre i Agder. Foto: Eskil Fjørtoft.

Hanne Merete Nøding skal være en stemme for eldre i Agder. Foto: Eskil Fjørtoft.

TEKST: SISSEL FANTOFT

Hanne Merete Nøding startet i stillingen i juni 2024. Hun er utdannet statsviter, og har i tillegg en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi.

– Jeg søkte jobben fordi jeg brenner for eldres rettigheter. Min mor har langt framskreden Alzheimer og bor på sykehjem, mens min far er i full vigør, så jeg kjenner til begge ytterlighetene, forteller hun.

For å lykkes i rollen er Nøding opptatt av å lytte til dem hun representerer.

– Derfor er jeg mye ute i lokallag og besøker ulike organisasjoner. Jeg er også i gang med en kartlegging av sykehjemstilbudet, og neste steg er å få oversikt over hjemmetjenesten i fylket, sier hun.

Dersom Nøding blir oppmerksom på brudd på lover eller menneskerettigheter, har hun mandat til å si ifra.

– Min rolle er å løfte fram eldrestemmen og ressursene som finnes blant eldre. Vi går ikke ut på dato selv om vi blir pensjonister, fastslår hun.

Viktig posisjon. Fylkesordfører Arne Thomassen tente umiddelbart på ideen om et eget fylkeseldreombud.

– Jeg syntes det var en veldig god idé, selv om det ikke er prøvd tidligere. Agder er også det eneste fylket som har et eget Nav-ombud i tillegg til fire oppvekstombud. Disse rapporterer direkte til Fylkestinget, og møter oss politikere fire ganger i året. Vi ser allerede at eldreombudet har fått en viktig posisjon, sier han.

Aldersvennlige samfunn, digitalt utenforskap og aktivitet versus ensomhet, er de viktigste temaene Nøding jobber med.

– En hovedutfordring er at stadig flere eldre hjemmeboende risikerer å bli ensomme. Det bekymrer meg at man knapt kan gå på uformelle besøk lenger. Samfunnet er blitt så oppdelt i båser, påpeker hun.

Folkehelseproblem. I 2023 tok 707 nordmenn sitt eget liv, og eldre menn topper statistikken.

– Ensomhet og selvmord blant eldre er et betydelig folkehelseproblem. Derfor ønsker jeg å arrangere en konferanse om ensomhet i løpet av året, opplyser hun.

Eldre får stadig høre at de må ta ansvar for eget liv, men Nøding påpeker at det kan være vanskelig å bygge opp et nytt sosialt nettverk i godt voksen alder.

– Mange blir sittende alene når de mister partneren sin. Egentlig bør vi begynne å bygge en «pluss-familie» allerede mens vi er i 40-årene, sier hun.

Eldreombudet mener at frivilligheten spiller en svært viktig rolle for å forebygge ensomhet. Hun trekker blant annet fram arbeidet som alle de frivillige og tillitsvalgte i Pensjonistforbundet legger ned. 

– Jeg har besøkt flere av Pensjonistforbundets lokallag i Agder, og deres kraft, kunnskap og engasjement er enormt inspirerende. Der har både politikere og vi andre mye å lære. Jeg håper å kunne bidra til å koble på flere aktører for å skape arenaer der eldre kan føle tilhørighet i et fellesskap, sier hun.

 Stram økonomi. Nøding får stadig vekk henvendelser fra enkeltpersoner som ber om hjelp.

– Selv om jeg ikke skal drive med saksbehandling av enkeltsaker, så kan jeg gi råd og veiledning. Jeg kan henvise videre til andre ombud eller til statsforvalteren. Mange eldre og deres pårørende vet ikke hvor de skal klage, derfor er en viktig del av mitt arbeid å informere om hvilke muligheter som finnes, sier hun.

Stramme kommunebudsjetter fører ofte til kutt i forebyggende tiltak, også for eldre.

– Det er lett å se seg blind på utgiftene, og glemme at det koster mer å la være å forebygge. I Norge rammes om lag 9000 voksne mennesker av hoftebrudd hvert år, noe som koster samfunnet om lag 14,5 milliarder kroner årlig. Du kan få ganske mye strøsand for den summen, slår eldreombudet fast.

FAKTA

Fylkeseldreombudet i Agder skal blant annet:

  • arbeide for å fremme eldres interesser overfor det offentlige og private, og følge med på utviklingen i eldres situasjon.
  • bistå alle alderspensjonister og andre over 65 år etter eget skjønn.
  • være en stemme for eldre i Agder
  • sikre at eldres rettigheter blir respektert.
  • gi informasjon og veiledning i saker som angår eldre.
  • bidra til å styrke eldres rettigheter.
  • spre informasjon om eldres livssituasjon og rettigheter.