Referat ledersamling

19.06.2025

Sted: Nygaards allé 1, Stokke, 3. etasje – kantina

Tid: Kl. 10:00–15.00

Deltakere: Unni Fjellin (leder, PF Andebu), Svein Storli (leder, PF Barkåker), Arild Larsen (leder, PF Farmand), Marit Asbjørnsen (leder, PF Larvik), Anne-Lise Rikartsen (leder, PF Hof), John Arne Jensen (sekretær, PF Sandefjord), Rigmor Madsen Møller (kasserer, PF Stokke), Anne Margrethe Johnsen (nestleder, PF Horten), Lisbeth Brekke (styremedlem, PF Nøtterøy), Knut Østbye (leder, PF Slagen), Kari Braathen (leder, PF Sande), Tore Karsten Lindem (kasserer, PF Lardal), Vidar S. Bøen (sekretær, PF Tjøme).

Forfall fra: PF Re, PF Holmestrand, PF Botne og Hillestad.

Fylkesstyret: Lasse Lilleødegård (leder fylket), Else Bjørg Thorbjørnsen (nestleder fylket), Kari Asmyhr (2. nestleder Fylket/PF Tønsberg), Anne Lise Nakjem (styremedlem), Liv Krossøy (styremedlem), Knut Ole Kristoffersen (styremedlem), Liv Christiansen (styremedlem), Anne-Lise Svae Kjennvold(varamedlem), Jeanett Dorthea Apeland (fylkessekretær).

Foredragsholdere: Inger Marie Stokker, Arne Sverre Modahl, Kirsti Berget-Jenssen, Thea Trulsrud.

Underholdning : Ole Kristian Pettersen.

Helseutvalget: Gunnar Sveri.

Åpning og velkomst

Fylkesleder Lars Erik Lilleødegård åpnet samlingen med en hyggelig velkomst med en tydelig og engasjert appell om viktigheten av innsatsen til lokallagene. Han løftet frem pensjonistenes samfunnsbidrag som en «ressursbølge» – ikke en «utgiftsbølge» – og understreket viktigheten av å være en aktiv stemme i eldrepolitikken. Eldrerådene og det frivillige arbeidet ble spesielt fremhevet som sentrale arenaer for påvirkning.

Politisk påvirkning og åpen diskusjon

Inger Marie Stokker og Arne Modahl snakket om hva det betyr å være en interesseorganisasjon. Det ble blant annet understreket at forbundet arbeider for alle eldre – ikke bare medlemmene – og at engasjementet spenner fra trygdeoppgjør til lokal tilrettelegging.

Arne Modahl fortalte at lokalforeningen i Vestby har inngått en samarbeidsavtale med kommunen. Pensjonistforbundet Horten kunne fortelle at de har kopiert denne og inngått avtale med sin kommune. Arne stilte spørsmålet «hvor mange kjenner til kommunens nettsider?» Det var flere som gjorde det, og det er positivt. Samtidig må vi huske at mange eldre ikke har samme forutsetninger for å finne frem digitalt, og det er viktig å ha dem med i tankene når vi snakker om informasjon og tilgjengelighet. Blant de som var til stede under ledersamlingen er kompetansen høy i forhold til gjennomsnittet. Digitalisering preger stadig flere sider av samfunnet, og offentlige tjenester blir i økende grad kun tilgjengelige på nett. For eldre kan dette skape barrierer, og derfor er digital inkludering avgjørende for å sikre likeverdig deltakelse. Mange eldre har både vilje og evne til å lære, men trenger støtte i form av tid, opplæring og tilgjengelig veiledning. Fra salen kom det innspill fra Pensjonistforbundet Sandefjord om at over 100 eldre møtte opp for å få opplæring i bruk av en ny digital app i kommunen, det er positivt med så bra oppmøte og at tilbudet med opplæring ble gitt.

Arne fortalte at i Vestby har de igangsatt opplæring i svindelforebygging og digital trygghet for eldre, både én-til-én og i små grupper.

Deltakerne valgte i fellesskap å erstatte det planlagte gruppearbeidet med åpen debatt. Her ble det utvekslet erfaringer om påvirkningsarbeid og dialog med kommunen. Blant annet ble det belyst at Larvik er en kommune som sliter med trange budsjetter mens Sandefjord beskrives som en kommune med overskudd. I Sandefjord har de også et godt fungerende eldreråd der representant i styret i Pensjonistforbundet Sandefjord også sitter. Lokalforeningene i Sandefjord har et godt fungerende samarbeidsutvalg med alle 3 foreninger i kommunen; Pensjonistforbundet Andebu, Pensjonistforbundet Sandefjord og Pensjonistforbundet Stokke. I Holmestrand samarbeides det også i SU med foreningene Pensjonistforbundet Holmestrand, Pensjonistforbundet Hof og  Pensjonistforbundet Sande. I Larvik jobbes det med å etablere samarbeid mellom de to foreningene Pensjonistforbundet Larvik og Pensjonistforbundet Lardal. I Horten er det nå kun en forening etter sammenslåingen med Borre tidligere i år og derfor ikke aktuelt med SU. Færder kommune har to lokalforeninger som foreløpig ikke har etablert SU. Tønsberg har tidligere hatt fungerende SU og det jobbes med å prøve å få dette opp å gå igjen. Leder i Pensjonistforbundet Farmand ønsker å ta tak i dette. I Tønsberg er det 6 lokalforeninger og det vil være en stor fordel å få dette på plass.

Presentasjonen som ble gjennomgått ligger ved som eget vedlegg. Det er satt inn noe ny tekst på bilde 2 og 3, pluss oppsummeringen bilde 13 og 14.

Digital hjemmesykepleie – ny arbeidsform i møte med framtidens behov

Kirsti Berget-Jenssen og Thea Trulsrud fra Tønsberg kommune presenterte erfaringer med digital hjemmesykepleie, en ny og moderne tilnærming til hjemmetjenester. Ordningen, som ble startet opp høsten 2024, tilbyr digitale hjemmebesøk som supplement til tradisjonelle fysiske besøk. Målene er blant annet bedre ressursutnyttelse, økt pasienttrygghet, kortere ventetid og redusert transport for helsepersonell. Tjenesten er frivillig og bygger på prinsippet om å bo hjemme lengst mulig med god støtte.

Brukerundersøkelser viser høy tilfredshet: 100 % føler seg trygge, og mange rapporterer bedre oppfølging og kontakt med faste pleiere. Samtidig gir løsningen gevinster for helsepersonell i form av bedre arbeidsflyt og bedre beslutningsgrunnlag. Det ble også pekt på utfordringer knyttet til teknologisk modenhet, endringsledelse og enkelte målgruppers behov for tradisjonell oppfølging.

Tønsbergs satsing er et eksempel på hvordan fremtidsrettet teknologi og helsefaglig kompetanse kan kombineres for å møte utviklingen.

Det ble reist spørsmål om digital hjemmesykepleie kan bidra til økt ensomhet. Til dette ble det presisert at tjenesten er frivillig, og tilbys kun til dem som selv ønsker det.

Presentasjonen som ble gitt ligger ved som eget vedlegg til referatet. Her er link til filmensom ble vist som manglet lyd: Digital hjemmesykepleie i Tønsberg (Kopier link og lim inn i nettleser) Den er 8 minutter lang, men anbefales å se for å se flere vinklinger.

Hvis en ønsker en kortere film så velg denne: Digital hjemmesykepleie kort versjon

Oppsummering og avslutning

Hovedbudskapet var at Pensjonistforbundet Vestfold skal være en synlig og tydelig stemme i eldrepolitikken lokalt gjennom våre lokalforeninger. Dagen ble avrundet med en felles oppsummering og refleksjon. Alle ble takket for deltakelsen og innsatsen gjennom året med en flott blomst og ønske om en god sommer🪷

Takk for engasjementet og innsatsen – vi ser frem til videre samarbeid i høst!