Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Sikkerhetstips: Er du usikker på Facebooks nye regler?

Facebook har innført en ny abonnementstjeneste som har gjort mange usikre. Les våre tips og råd. Husk at du også kan du ringe vår Smarttelefon på 22 600 700.

De siste årene har Facebook blitt til et stort sosialt medium de aller fleste bruker eller har hørt om. Bruken har vært helt gratis, men vi har måttet akseptere at Facebook også inneholder reklame. Reklamen er tilpasset til oss for å være mest mulig relevant, og den genererer inntekter til Facebook.

Det har en stund vært satt spørsmålstegn ved om personvernet er ivaretatt. I august 2023 forbød det norske Datatilsynet Meta (Facebooks eiere) å spore norske brukere.

Muligens som er resultat av dette, har nå Facebook innført abonnementsløsninger. Som brukere får vi valget mellom å samtykke til bruk av deres data i reklamesammenheng, eller betale en fast månedlig avgift for å unngå reklame.

Ingen endring

Det skjer ingen endring hvis du velger «Bruk kostnadsfritt». Facebook vil da fortsette å samle inn data og sende oss reklame slik de alltid har gjort. Det nye er at det finnes også et alternativ om en annonsefri Facebook til 149 kroner pr. måned.

Det skrives en del i media om saken, og essensen er om Facebook i det hele tatt har lov til å gjøre dette. Det juridiske vil nok bli diskutert fremover, og kanskje vil det resultere i nye endringer.

Personvern

Personvern er viktig, og for oss som brukere er det nødvendig å vite at dette er ivaretatt.

Du velger selv hvilken informasjon du deler med andre gjennom Facebook. Og nå kan du altså også velge å kjøpe deg fri fra reklame hvis du ønsker det.

Dersom du er fortrolig med bruken slik den var, kan du fortsette på samme måte uten noen endring ved å samtykke til å motta reklame i Facebook – altså «Bruk kostnadsfritt».

De siste dagene har det florert med kjedebrev på Facebook, der vi oppfordres til å kopiere og dele et innlegg om temaet. Innholdet i dette brevet vil ikke ha noen betydning for hvordan Facebook håndterer dine opplysninger, og vi anbefaler ikke å dele det videre.

Ring Smartttelefonen

Hvis du er bekymret eller har flere spørsmål om informasjonssikkerhet? Ringe oss gjerne på «Smarttelefonen» for en hyggelig prat. Vi har åpent tirsdag, onsdag og torsdag 09.00-12.00. Telefonnummer 22 600 700.