Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Føler seg som verdens heldigste

Etter én måned som pensjonist holdt Marit Næsvold (79) på å gå på veggen. Dagen etter hadde hun sin første dag på jobb som lærer ved Voksenopplæringa i Tromsø.

Marit Næsvold trives i klasserommet, og synes at hun får brukt alle sine erfaringer i møte med elevene på Voksenopplæringa. TEKST: CHRISTINE KRISTOFFERSEN HANSEN , FOTO: INGUN A. MÆHLUM.

Marit Næsvold trives i klasserommet, og synes at hun får brukt alle sine erfaringer i møte med elevene på Voksenopplæringa. TEKST: CHRISTINE KRISTOFFERSEN HANSEN , FOTO: INGUN A. MÆHLUM.

– Her inne, her på dette rommet – ja, her er jeg lykkelig, sier Marit Næsvold idet hun viser vei inn på et av klasserommene på Voksenopplæringa i Tromsø. Veggene er dekorert med håndskrevne plakater med sterke og svake verb, høflighetsfraser på en rekke ulike språk, og ord og uttrykk om været. Ved siden av noen av pultene sitter noen av elevene og spiser fra matpakka. De formelig lyser opp når de ser Marit komme inn døra, og deler raust ut rosende karakteristikker av læreren.

– Er det rart jeg trives her – og føler meg som verdens heldigste? Marit smiler bredt, og innimellom skryt som «She´s the best!» og «We really love her!», svarer hun på sitt eget spørsmål:

– Absolutt ikke!

Måtte ta grep

I mai fyller Marit Næsvold 80 år. Mens de fleste på hennes alder kan regnes som veteraner i pensjonisttilværelsen, er Marits erfaring minimal. Bare én måned, for å være presis.

– Jeg var ferdig med lærerutdanningen i 1966, sier Marit. Hun forteller at hun i tillegg har tatt medisin grunnfag, og at hun bodde i California i seks år, fra 1996 til 2002, hvor hun tok en master i veiledning og endringspsykologi.

– Da jeg fylte 70 år, var jeg lærer på Borgtun skole her i Tromsø. Selv om jeg ikke hadde lyst til å gå av, så var det ingen vei utenom. Regler var regler, og jeg aksepterte selvsagt det. De første dagene tenkte jeg til og med at det kom til å gå bra, sier hun. Det gjorde det ikke.

– For å få tiden til å gå, begynte jeg å sove. Og jeg sov, og jeg sov. Etter én måned innså jeg at jeg holdt på å gå på veggen, og bestemte meg for å ta grep. Det er jo ikke meningen at man skal sove bort livet sitt, så det aktet jeg rett og slett ikke å gjøre. I tillegg ville helsa mi ha gått ad undas om jeg skulle fortsette å gå hjemme.

Grepet Marit refererer til, var å ta en telefon til voksenopplæringa i Tromsø. Spørsmålet fra hennes side var enkelt: Kunne de ha behov for ei som henne?

Skolens største klasse

Marit bor i en generasjonsbolig sammen med datteren Hege og barnebarnet David, og det var de to hun ropte «ha det» til da hun allerede morgenen etter kunne dra til sentrum – og til sin nye jobb.

– Jeg jubla og ropte: Jeg skal på skolen! Lag skolemat til meg! Voksenopplæringa i Tromsø er en egen enhet i Tromsø kommune, og all form for voksenopplæring i kommunal regi er samlet her. Skolen har i dag rundt 500 elever. Marit Næsvolds klasse er skolens desidert største, med omtrent 30 elever.

I dag er det over ni år siden første arbeidsdag på Voksenopplæringa. Hun har hele veien vært ansatt i vikariater på tre måneder av gangen, og har mesteparten av tiden arbeidet i full stilling. En ordning som passer henne godt, mener hun selv.

De fleste elevene i Marits klasse er mellom 60 og 70 år, og kommer fra Ukraina, Afghanistan, Tsjetsjenia, Syria, Kongo og Eritrea. Enkelte er analfabeter, mens andre sliter med traumer og andre igjen har dårlig helse. Store ulikheter til tross, samtlige elever har én viktig ting til felles: De vil gå på skolen.

– Vi hadde besøk fra departementet i vår. Da fortalte noen av mine elevene om hvor ille de hadde det da de bare gikk hjemme. De hadde ikke noe nettverk og de kjente at de ble sykere og sykere. Men etter at de fikk begynne på skolen, fikk de både et nettverk og en plass de kunne bruke seg selv, sier Marit, og legger til:

– Jeg har jobbet som lærer i 57 år, og har fått erfaring med å jobbe med elever i forskjellige aldre og på mange ulike nivå. I denne jobben føler jeg at jeg får brukt hele meg og alle mine erfaringer.

Får energi av folk

Velferdsstaten er avhengig av at folk står lenger i arbeid enn tidligere, og Marit mener at eldre, som har lyst og anledning, bør få samme mulighet som henne selv. Hun synes det er på høy tid at det blir ryddet opp i samordningsreglene for offentlig tjenestepensjon. Gjennom hele arbeidslivet har Marit betalt inn til pensjonsfondet. Likevel har hun ingen rett til tjenestepensjon når hun slutter i jobb.

Likevel, sine snart 80 år til tross – Marit har ingen umiddelbare planer om å gi seg.

– Jeg tar ett år av gangen. Men det er bestemt at Voksenopplæringa skal bytte lokaler om et drøyt år, og det har jeg lyst til å være med på. Jeg kan jo selvsagt bli sliten, jeg som alle andre. Men for meg er den beste kuren å treffe mennesker. Det er det som gir meg energi og livsglede. Jeg har en gammel revmatismediagnose. Så jeg går litt klossete og danser kanskje ikke like elegant som jeg gjorde i min ungdom. Men jeg underviser ikke med knærne, hofta eller beina – jeg underviser med hodet, sier hun, og tar seg til brystet.

– Og med hjertet.

PS!

Per 1. november 2021 kombinerte over 100 000 personer uttak av alderspensjon med å jobbe. Dette utgjorde en dobling siden 2011. Det skyldes blant annet at det ble innført fleksibelt uttak av alderspensjon med pensjonsreformen. De fleste fikk da mulighet til å ta ut pensjonen fra 62 år. Kilde: NAV

Artikkelen har stått på trykk i magasinet Pensjonisten. Medlemmer får 9 utgaver i året tilsendt hjem, og kan lese alle utgaver av bladet digitalt.