Sjekk lånerenten

Er du sikker på at du har den beste renten på boliglånet ditt? Vurderer du å gi lånehjelp til barn og barnebarn?

Vi gir deg rådene du trenger.

Lavere styringsrente

Hvis Norges Bank sette ned styringsrenten til bankene, kan du kreve å få satt ned boliglånsrenten din.

Vi anbefaler at du gjør følgende hvis styringsrenten settes ned:

  • Sjekk at banken setter ned renten på ditt boliglån.
  • Sjekk på finansportalen.no at du har en lav rente.
  • Betaler du for høy rente, ta dette opp med banken.
  • Får du ikke lavere rente, si at du vil flytte lånet til en annen bank. Det er mulig å prute på renten.
  • Får du ikke da lavere rente, flytt til en annen bank, hvis det lønner seg.

Les mer om økonomi for pensjonister; pensjon, levekår, betaling på sykehjem mm.

Vurder lånet jevnlig

Har du lån, bør du også jevnlig ta en vurdering om du har best mulig lån.

1. Lavere rente i pensjonskasser

Er du tilknyttet en pensjonskasse fra tidligere arbeidsgiver, kan du sjekke om det er mulig å låne der. Noen ganger er renten lavere i pensjonskasser enn i bank.

2. Boligen steget i verdi

Er det noen år siden du kjøpte boligen din og du da tok opp et stort lån, kan boligen ha steget en god del i verdi etterpå. Det gjelder i hvert fall hvis boligen er i et pressområde rundt en av de store byene. Når boligen stiger i verdi, stiger også lånesikkerheten til boligen. Hvis du tok opp et lån innenfor 80 % av lånetaksten på boligen og boligen nå har steget så mye at lånet ligger innenfor 60 % av lånetaksten, kan du normalt få lavere boliglånsrente.

3. Har du bil- eller forbrukslån?

Kvitt deg med dem – utvid boliglånet og slett bil- og forbrukslån. Normalt vil du da få lavere rente totalt. Lån med sikkerhet i fast eiendom har normalt lavest rente. Ikke ta opp nye forbrukslån. Vent med å kjøpe til du har nok penger, eller kjøp brukt.

4. Har du kredittkort, betal regningen hver måned

Ikke bruk låneordningen kortene tilbyr, renten der er høy!

5. Bostøtte

Enten du eier eller leier bolig kan du søke om bostøtte gjennom kommunen dersom du har spesielt lav inntekt i forhold til boligutgiftene. Sjekk hvordan reglene er.

6. En spesielt vanskelig periode?

Er du innen i en periode der du har spesielt dårlig råd, er i en skilsmisse situasjon eller har det ekstra trangt økonomisk, er det viktig at du sier fra til dem du skylder penger. Det kan bli en økonomisk katastrofe dersom du bare lukker øynene og slutter å betale regninger. Du kan eventuelt be om å få avdragsfrihet på boliglånet en stund, til du får ordnet økonomien igjen. Men vær klar over at da skyver du utgiftene foran deg.

7. Lånehjelp til barn eller barnebarn

En av de beste måtene foreldre eller besteforeldre kan hjelpe barna sine økonomisk på er å låne opp på foreldrenes bolig når barna skal kjøpe bolig. Mange foreldre har lite eller ingen gjeld på boligen sin når barna skal stifte bo. Foreldrene kan derfor låne opp på sin bolig og så låne videre til barna. I tillegg låner barna selv opp innenfor 60 % av lånetakst på den boligen de skal kjøpe. Da vil man altså ha to lån innenfor 60 % av lånetakst, ett lån på foreldrenes hus og ett på barnas, fremfor å ha bare ett dyrt boliglån på barnas.

NB! Men det er viktig at foreldrene skjønner de tar en stor risiko når de låner opp på sin bolig. Dersom barna ikke er i stand til å betale renter og avdrag til rett tid, vil det bli foreldrene som sitter igjen med regningen og i verste fall må betale boliglånet.

8. Kausjonist eller med-låner

Et alternativ er at foreldrene kausjonerer eller er med-låner for lånet og ikke låner opp på sin bolig. Det vil si at foreldrene garanterer for at lånet blir betalt. Men det er også svært risikabelt for foreldrene, dersom barna ikke greier å betale.

Les mer om vårt arbeid for pensjonister og uføre