Er du enig med oss? Bli med i fellesskapet – vi jobber for kvinnesak hele året, ikke bare på 8. mars.
MELD DEG INN HER– Det er en dobbel diskriminering av eldre kvinner. Det forskes mindre både på eldre og kvinner, så denne gruppen rammes hardt av mangel på kunnskap, sier Wenche Malmedal, professor ved NTNU i Trondheim og leder for det sentrale helse- og sosialutvalget i Pensjonistforbundet.
Sykdommer som for eksempel hjerteinfarkt kan gi andre symptomer og kreve annen behandling hos kvinner enn menn, men dette er det ikke forsket nok på. Man har antatt at det som gjelder for menn, også vil stemme for kvinner. Men vi er jo biologisk ulike!
Andre helseproblemer som rammer flere kvinner enn menn er blant annet benskjørhet, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og demens. Kvinner er også i større grad fattige i alderdommen. 85% av landets minstepensjonister er kvinner. Fattigdom øker sjansen for dårlig helse.
Pensjonistforbundet har gitt innspill til Kvinnehelseutvalget, som 2. mars publiserte en utredning om kvinners helse i Norge og kjønnsforskjeller i helse.
Utvalget mener at det er tid for å ta kvinners helse på alvor og understreket behov for et statusløft for kvinners helse. De anbefaler å sette av en milliard kroner til å gjennomføre 75 tiltak som skal bidra til et helhetlig løft av kvinners helse.
Pensjonistforbundet er glad for at Kvinnehelseutvalget har foretatt en grundig utredning og for at de har lyttet til flere av våre innspill, men en milliard kroner er langt fra nok for å kunne lykkes med så gjennomgripende endringer som utvalget mener trengs. Av den ene milliarden er kun 32,5 millioner øremerket tiltak rettet mot eldre kvinner.
Dette er alt for puslete, mener Pensjonistforbundet som forutsetter at politikerne vil være langt mer ambisiøse på våre eldre kvinners vegne.
– Etter 50 års kvinnekamp er fremdeles 85 prosent av minstepensjonister kvinner. På en måte er det et nederlag, men samtidig må det motivere oss til å kjempe videre for et rettferdig samfunn, sier sentralstyremedlem Helga Hjetland.
Du møter henne og professor Wenche Malmedal i dette webinaret om 8. mars og Kvinnehelseutvalget:
Foto: Anna Shvets / Pexels og iStock