Holt pensjonistforening på tur til Flor og Fjære, Rosendal og Ullensvang.

En fantastisk tur i nydelig vær. Opplevelsen sto i kø, hjemmefra og hele veien til vi var hjemme igjen.

Holt pensjonistforening på tur til Flor og Fjære, Rosendal og Ullensvang.

Første turdag gikk mot Stavanger. Første stans var i Flekkefjord med lunsj på Brygga. Videre til Åna Sira hvor Tron Løvås gaidet oss gjennom Åna Sira, Helleren og Sogndalstrand. Han gav oss et helhetsbilde fra livet under Helleren. Hva er en ”Jøssing”?

Ordet er avledet av stedsnavnet Jøssingfjorden og henger sammen med Altmark-saken: Knappe to måneder før den tyske okkupasjonen våren 1940 jagde britiske styrker et tysk krigsskip inn i den norske fjorden uten at det nøytrale Norge protesterte mot en fremmed makts krigshandling på eget område.

Vi lærte også om Titan.

Titan har høy styrke i forhold til vekten, og brukes alene eller i legeringer som materiale til romraketter, jetfly, ubåter, verktøy samt tennis- og squash-racketer. Titans vanligste kjemiske forbindelse titandioksid har en stabil, hvit farge og brukes mye i maling.

 I Sogndalsstrand fikk vi høre om hvordan tettstedet, delvis døde ut og så ble flyttet oppover mot Hauge i Dalane. (Litt som Tvedestrand sentrum.)Uten boplikt ble gamle Sogndalsstrand kjøpt opp av grundere, og er i dag et vernet tettsted, hvor vi som turister kan nyte det hele.

Etter en fin busstur opp langs Jæren hadde vi en stans på Varhaug gamle kirkegård. Strekk på beina og frisk luft. Målfrid Knutsen, fra turfølget kunne fortelle om oldeforelderene sin som lå på denne kirkegården.

Etter første natt på et komfortabelt hotell i Stavanger var det klart for ”Flor og Fjære”. Men før det ble vi tatt med på en gaidet tur rundt om i Stavanger. En dyktig gaid som fortalte oss hva vi burde vite om Stavangers historie og nu tid.

Vi var innom Hafrsfjord som har en sentral plass i Norges historie som åsted for slaget i Hafrsfjord, som fant sted sist på 800-tallet. Monumentet Sverd i fjell er her reist til minne om samlingen av Norge til ett rike.

Vi var også om Jåttåvågen i Hinna bydel, hvor SR-bank Arena ligger. Det er hjemmebane til Viking.

Vi var om Ullandhaug tårnet, hvor vi kunne se Stavanger rundt, men også de fleste kjente stedene i byen. Vi var også over bybroen og ut på øyene utenfor Stavanger, før vi avsluttet med en vandring gjennom gamle bydel ved Bjelland sardinfabrikks museum.

Nå var det klart for ”Flor og Fjære”. Det hele startet i 1965. Åsmund og Else Marie Bryn, gartnere i Stavanger, kjøpte en forblåst husmannsplass på Sør-Hidle, hvor de bygde en familiehytte.

I 1987 ble Åsmund uføretrygdet og begynte å beplante området. Etter hvert ble hagen større og større. Flor & Fjære tok form og folk strømmet til. Etter en stund ble det behov for bevertning, og i 1995 åpnet sønnen Olav og kona hans Siri restauranten. Nå er det tredje generasjon, Endre Bryn Hidlefjord og hans kone Hanne Kvernberg Hidlefjord, som har overtatt.

Flor og Fjære er en opplevelse vi unner alle å komme til. Vi ble møtt av et blomster-velde. Over 50 000 sommerplanter i godt komponert sammensetning med trær og busker fra alle verdens forskjellige kanter. Alt plassert i sitt rette miljø. Enten med spessiellt utformet terreng, valg av rette planter eller planteomgivelser.

Etter en innholdsrik runde ble vi samlet i resturanten til en velsmakende 3 retters middag.

En vellykket dag i nydelig vær på Sør-Hidle.

Tilbake i Stavanger ble noen av reisefølge kjørt tilbake til hotellet, mens vi andre gjorde Stavanger utrygg.

Dag nr 3 var beregnet til Baroniet i Rosendal, videre til Agatun i Sørfjorden og middag og overnatting på Ullensvang hotell.

Vi kjørte over Rennesøy til Mortavika og ferget til Arsvågen på Stord. Vi kjørte til Utebjoa, for å ferje til Ranavik. Herfra kjørte vi så til Rosendal.

I Baroniet Rosendal fikk vi ikke komme inn, men fikk historia på ”trammen”, og omvisning i parken.

Slottet i Baroniet er fra 1665. Karen Mowat og Ludvig Rosenkrantz fikk gården Hatteberg i Kvinnherad i bryllupsgave, og her bygde de seg sitt lille slott som de kalla Rosendal. Slottet sto ferdig i 1665. Et besøk på Baroniet Rosendal er ei vandring gjennom ulike stilepoker fra 1665 til slik de siste eierne forlot det i 1927. I dag er det en stiftelse som eier stedet.

Hagen er bygd opp over flere hundre år med skiftende stilretninger og moter innenfor hagekunsten. Her kan du oppleve over 300 år med hagehistorie! Det over 150 mål store hageanlegget spenner fra rosehagen med parterremønster fra renessansen til Victoriansk landskapspark fra rundt 1850, og den nyrestaurerte kjøkken- og urtehagen.

Hattebergfossen ligger bak baroniet. Vakkert syn der den stuper utfor fjellet.

 Så var det hektisk videre gjennom Folgefonna tunnelen til Odda og videre ut til Agatunet. Aga var i gammel tid et høvdingsete, og flere gamle gravhauger tyder på svært tidlig bebyggelse. Gården var en av de største i Hardanger gjennom middelalderen, og har hatt tett tilknytning til flere vestlandske adelsætter. På slutten av 1200-tallet var hele Aga en stormannsgård. Senere ble den delt opp mellom etterkommerne. Frem til 1940 bodde det ni selveiende bønder i tunet. Totalt var det 80 – 90 bygninger i tunet. Det eldste gjenværende bygget er Lagmannsstova fra 1220, et unikt tømmerhus på høye kjellermurer. Her kom vi inn og fikk se og høre om stedet.

Siste ferja i dag var fra Utne til Kinsarvik, og straks var vi på vakre Ullensvang hotell.

Etter middag og en god natt på dette flotte og erverdige hotellet gikk siste dags tur heimover. Litt fotografering ved Låtefoss og besøk i Stavkirka i Røldal.

Opprinnelig fra 1200.

Under ombyggingen i 1844 ble skipet utvidet mot vest og gjort høyere med en ny himling. Veggene ble også kledd med bord både ute og inne, og kirken ble malt hvit innvendig

I tidsrommet 1913-1918 gjennomgikk kirken en omfattende ombygging og restaurering. Bordkledningen fra 1800-tallet ble fjernet og renessanseinteriøret restaurert. Det ble også bygget en ny svalgang rundt kirken for å beskytte veggbordene.

Mesteparten av konstruksjonen i skipet og koret er bevart, som også takkonstruksjonen over skip og kor. Deler av sydportalen er også opprinnelige. Kirken har et 85 cm høyt krusifiks fra 1200-tallet som henger over koråpningen. Det ble trolig lagd av en tysk håndverker som slo seg ned på Vestlandet på den tiden stavkirken ble reist.

Over Haukeli, med stans på Vågslidtunet hotell for lunsj.

En fin tur i vakre omgivelser, og med godt vær. Alle turdeltakerne koste seg i nye, og kjente omgivelser. Dette fine i Norge anbefaler vi alle å oppleve.

Klart for 4 dager tur.

Klart for 4 dager tur.

Lunsj i Flekkefjord.

Lunsj i Flekkefjord.

Stans i Songdalsstrand, med dyktig gaid.

Stans i Songdalsstrand, med dyktig gaid.

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Hovedmålet med turen var Flor og Fjære!

Parken ved Baroniet i Rosendal.

Parken ved Baroniet i Rosendal.

Agatun i Hardanger.

Agatun i Hardanger.

Ullensvang hotell var fortreffelig, vi kommer igjen!

Ullensvang hotell var fortreffelig, vi kommer igjen!

Stans ved Låtefoss!

Stans ved Låtefoss!