Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Hold data-tyvene unna

De jakter på din personlige informasjon for å få tilgang til dine penger. Med enkle grep og tiltak kan du sikre deg mot hacker-angrep.

Når du kjøper datautstyr, skal du forsikre deg om at det er med et antivirusprogram og forsikre deg om at det er aktivert. (Illustrasjonsfoto: iStock)

Når du kjøper datautstyr, skal du forsikre deg om at det er med et antivirusprogram og forsikre deg om at det er aktivert. (Illustrasjonsfoto: iStock)

SKREVET AV OLAV SØNSTEBY (NORSK SENTER FOR INFORMASJONSSIKRING) FOR BLADET PENSJONISTEN:

Hackerne eller data-tyvene blir stadig smartere i jakten på dine personlige opplysninger og dine verdier. De leter etter dine sårbare punkter. Her får du noen enkle råd, som ikke krever noe teknisk innsikt, for sikre at din mobil og ditt datautstyr virker riktig og er beskyttet.

1. OPPDATERING AV PROGRAMVARE

Programmer og apper kommer stadig i nye versjoner. Det gjøres når leverandøren vil forbedre produktet eller når det er oppdaget feil som gjør at programmer og apper ikke fungerer som de skal. Når du setter opp mobil, nettbrett eller PC første gang, får du spørsmål om du ønsker fortløpende oppdateringer.

Ved å velge «automatisk oppdatering», går dette av seg selv. Da har du hele tiden de siste oppdateringene installert. Du også gå inn på innstillinger og eventuelt gjøre slike oppdateringer. 

Les mer på www.nettvett.no/oppdateringer

2. ANTIVIRUSPROGRAM

Når du kjøper datautstyr, skal du forsikre deg om at det er med et antivirusprogram og forsikre deg om at det er aktivert. Spør forhandleren for å være sikker.

Opp gjennom årene er virusene blitt mer og mer plagsomme. Derfor har de fleste leverandørene av systemene til PC, nettbrett og mobiler innsett at antivirus bør være med i standardoppsettet.

Disse antivirusprogrammene oppdager og sletter virus. Hvis du har et aktivt antivirusprogram på utstyret ditt, og i tillegg har automatisk oppdatering av siste programvareversjon, er det liten risiko for at du vil oppleve virusangrep.

Du er blitt mindre sårbar og har minimalisert risikoen for at noen kan «hacke» utstyret ditt.

3. SIKKERHETSKOPI

I tilfelle utstyret ditt blir ødelagt, eller at noe blir slettet i vanvare, lønner det seg også å ha tatt en sikkerhetskopi av dataene som er viktige for deg.

Dette kan gjøres på to måter:

a) Du kan benytte leverandører som tilbyr sky-løsninger som automatisk kopierer dokumenter og bilder for deg med jevne mellomrom. Hvis det skulle skje noe med utstyret ditt, kan du logge deg på sky-løsningen og hente dine data derfra.

b) Hvis du ønsker å ta kontrollen selv, kan du kopiere data til en ekstern disk eller minnepinne du kobler til utstyret ditt. Husk å gjøre dette med jevne mellomrom, og oppbevar disken eller minnepinnen på et trygt sted, eksempelvis i en brannsikker safe. Denne metoden gir deg mulighet til raskt å få tilbake data over på utstyr som virker.

4. LÅS UTSTYRET DITT!

Pass på at ingen andre bruker datautstyret ditt. En personlig pinkode eller et personlig passord er nøkkelen som du bruker for å logge deg inn i datautstyret. Det er viktig at uvedkommende ikke får tilgang til denne nøkkelen.

a) Når utstyret installeres, er det viktig at pinkoden eller passordet blir aktivert. Det sikrer at ingen andre enn eieren kommer til data og programmer som er installert der.

b) Hvis det ikke ble lagt inn pinkode eller passord da utstyret ble satt opp første gang, kan du gå inn på «innstillinger» og legge det inn.

c) Bruker du BankID for mobil, er dette spesielt viktig å gjøre på din mobil da PIN-koden for å logge deg på med BankID, blir sendt til din mobil.

LES MER

om datasikkerhet for seniorer:

www.nettvett.no/kurs