Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Vellykket byvandring på Sagene

Vandringen fant sted 23. mai, en dag det var spådd mye regn! Men heldigvis slo de verste varslene ikke til, og de oppmøtte nøt godt av oppholdsvær under nesten hele turen, og sola titta til og med fram da følget gikk fra arbeiderleiligheten til Arbeidermuseet. Sola skinte også på dem som avslutta det hele med en kaffe og noe å bite i på Hønse-Lovisas hus!

Historiker Bernt Bølviken fortalte om fabrikkjentene på Beierbrua.

(Foto: Lill Fanny Sæther)

Historiker Bernt Bølviken fortalte om fabrikkjentene på Beierbrua. (Foto: Lill Fanny Sæther)

Hønse-Lovisas hus
(Foto: Lill Fanny Sæther)

Hønse-Lovisas hus (Foto: Lill Fanny Sæther)

Vandringen begynte kl 11.30 med rundt 20 interesserte medlemmer, som fikk være med på en minnerik, kjempefin og lærerik dag i det bevaringsverdige bylandskapet rundt arbeidermuseet.

Guide var historiker Bernt Bølviken, en kunnskapsrik og god formidler. Han fortalte om arbeidernes liv i Oslo, spesielt de kvinnelige arbeiderne, med henvisninger til Oskar Braatens forfatterskap. Dessverre er ikke Braatens bøker pensum i dagens skole, selv om de gir et godt bilde av arbeidernes liv i Oslo under første halvdel av 1900-tallet.

Bølviken fortalte videre om tekstilfabrikkene på hver side av «Fabrikkjentenes plass» ved Beierbrua - Knud Graahs Vøiens Bomuldsspinderi og Halvor Schous Hjula Væveri. Han fortalte også om dem som eide fabrikkene og, ikke minst, om dem som arbeidet der, og deres lønns- og arbeidsforhold, spesielt fabrikkjentenes.

Sagveien 8 hvor arbeiderleiligheten ligger
(Foto: Lill Fanny Sæther)

Sagveien 8 hvor arbeiderleiligheten ligger (Foto: Lill Fanny Sæther)

Vandrerne besøkte også den unike arbeiderleiligheten i Sagveien 8. Bygningen, en tømmerbygning på tre etasjer, er fra 1848 og ble oppført for arbeiderne ved Vøiens Bomuldsspinderi. I 1875 hadde gården 14 leiligheter med totalt 63 beboere. Leilighetene hadde ett rom og kjøkken, med felles bad og utedo. I 1989 ble gården modernisert og inneholder i dag 12 leiligheter, inkludert Oslo museums arbeiderleilighet.

Arbeidermuseet åpnet dørene eksklusivt for våre besøkende, og de oppmøtte fikk en kort introduksjon til Akerselvas betydning for industrieventyret langs elva, som er ett av museets hovedelementer. Det ble også tid til en kort runde i resten av museet som blant annet forteller historien til en fabrikkeier, en kvinnelig fabrikkarbeider, en såkalt jomfru og en agitator. Akkurat nå huser museet også en flott fotutstilling med tema «Kjære Akerselva».

I det hele tatt en veldig vellykket første utendørsaktivitet for vår nystarta pensjonistforening. Det frister til gjentakelse! Styret vil jobbe med å finne fram til nye vandringer og utflukter i framtida.

Takk til Lill for bilder og tekstforslag!