Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Usynliggjort i samfunnsdebatten

Norske journalister ringer svært sjelden til personer over 67 år, når de skal intervjue noen om aktuelle temaer i samfunnsdebatten.

Redaktør  i fagbladet Journalisten synes at norske medier burde være flinkere til å vise frem hele mangfoldet i samfunnet – som også inkluderer de eldre. (Illustrasjonsfoto: iStock)

Redaktør i fagbladet Journalisten synes at norske medier burde være flinkere til å vise frem hele mangfoldet i samfunnet – som også inkluderer de eldre. (Illustrasjonsfoto: iStock)

Flere undersøkelser viser at eldre er svært underrepresentert i mediene. Den siste ble nylig gjennomført av mediebyrået Mynewsdesk som tok for seg 3104 artikler fra 35 norske medier på tre utvalgte dager i 2019 og 2020.

Av det totale antall kilder, var kun tre prosent 67 år eller eldre. Det er særlig eldre kvinner som er dårlig representert, de er nesten aldri i mediene.

Usynlig gruppe

– Eldre er en usynlig gruppe i samfunnsdebatten. I den grad eldre blir spurt om å være kilder, er det i typiske «eldresaker». I andre saker som er viktige i samfunnsdebatten, som klima og miljø, skolepolitikk og fordeling, blir eldre nesten aldri spurt. Jeg synes det er både rart og dårlig av mediene. Selv om du passerer 67 år, så slår du jo ikke av bryteren, du slutter ikke å være samfunnsengasjert, mener Norman.

Han tror samfunnsdebatten hadde blitt bedre hvis journalistene tok seg bryet med å ringe til et større spekter av befolkningen enn bare «menn mellom 20 og 66 år».

Savner mangfold

Redaktør Roger Aarli-Grøndalen i fagbladet Journalisten synes også at norske medier burde være flinkere til å vise frem hele mangfoldet i samfunnet – som naturligvis også inkluderer de eldre.

– Som en enkel test bladde jeg raskt igjennom Aftenpostens papirutgave i dag, og der fant jeg kun personer over 70 år to steder – det var Donald Trump og nekrologene. Dette er ikke nødvendigvis representativt for Aftenposten, men vi kan nok slå fast at de eldre dominerer ikke i nyhetsbildet denne mandagen, sier han.

Utløser flere abonnenter

Aarli-Grøndalen tror det er flere årsaker til at eldre mennesker sjelden blir intervjuet i mediene.

– Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før avisabonnentene i snitt ble nesten ett år eldre for hvert år. Det ble derfor viktig for avisene å skrive om yngre mennesker for å tiltrekke seg yngre abonnenter og lesere. Med overgangen til digitale abonnement er dette blitt forsterket. Avisene ser at det å skrive om yngre mennesker, utløser flere nye abonnenter enn å skrive om gamle, sier han.