Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Sommertur til Helgeland

En reise med natur, kultur, religion og historie.

Gruppebilde tatt på Rognan hotell. Foto: Bjørn Pettersen

Gruppebilde tatt på Rognan hotell. Foto: Bjørn Pettersen

Her kommer referat fra sommerturen skrevet av Arnhild Kristoffersen og Tove Gabrielsen:

Eidsfjord Pensjonistforenings sommertur til Helgeland

2.-7. August.

Turen skulle egentlig vært gjennomført i 2020. Det satte Covid 19 stopper for. Det var derfor en lykkelig gjeng som entret bussen utstyrt med munnbind og handsprit.

Vi forlot Vesterålen i regn. Første stopp var Kobbelv vertshus med lunsj.

1. natt overnattet vi på Rognan hotell. Etter nydelig middag, startet turens hjernetrim med "Kjendisquis". Til stor munterhet oppdaget man at enkelte av deltakerne hadde oppnådd kjendisstatus!

2. dags lunsj var på Meiergårdens hotell på Mo i Rana, etter et stopp på Polarsirkelsenteret på Saltfjellet. Vi var også en tur opp på Korgfjellet. Deretter bar det videre til Sandnessjøen, hvor vi sjekket inn på Scandic hotell Syv Søstre. Nydelig middag og quis, denne gang "gamle ord og uttrykk". Høylytte diskusjoner, før vi fikk løsningene. Det ble også hver kveld trukket gevinster.

Dag 3. Vi tok ferja til Dønna, der vi besøkte "Etcetera botaniske utskeielser", med eier Tommy Eide. Han er norgesmester i blomster-dekorasjon. Blomsterbutikken var en opplevelse av blomster, interiør, julerom, grotte, lakris, sjokolade etc. Må oppleves!

Neste opplevelse var "Heidis sjokoladedrøm", en liten eksotisk sjokoladefabrikk, som holdt til i en gammel restaurert brygge i havgapet. Heidi ga oss bryggas historie, og vi fikk servert kaffe og lekker sjokolade. Deretter bar det opp bratte fjellsider til Dønnes fjellstue, hvor dagens lunsj ble inntatt. Sjåfør Dag Johan Evensen fikk velfortjent applaus for den prestasjonen!

Vi fikk også med oss et besøk i Dønnes kirke som er en middelalderkirke fra 1200-tallet. Kirka er også kåret til Nord-Norges vakreste kirke. Her fikk vi omvisning og informasjon om forandringer gjort gjennom tidene. Vi fikk også se kirkas mausoleum som i dag rommer 22 kister.

Dag 4 besøkte vi Alstahaug kirke med Petter Dass-museet. Der fikk vi se film som tok for seg Petter Dass sitt virke som kirkeoverhode, skribent og salmebokforfatter. Deretter gikk turen til vikingegården på Sandnes. Etter lunsj i langhuset der, loset en kunnskapsrik guide oss gjennom Sandnes sin spesielle historie. Etterpå var det mulighet for å la seg forevige i tidsriktig vikingeutstyr. Vel tilbake i Sandnessjøen, ble det god tid til shopping, eller avslapning for de som heller ville det. Etter nok en rikholdig middagsbuffet, fulgte quis og drink i baren for de som ønsket det.

Fredag morgen, i nydelig sommervær, startet heimturen. Lunsj på Meyergården, stopp på Polarsirkelsenteret, og innsjekk på Rognan hotell for siste overnatting.

Lørdag morgen, ferjetur i sol og stille sjø. Mange fine ord ble sagt i bussen om vår dyktige og hyggelige sjåfør fra Evensen Bussreiser. Ros ble gitt til vår unike reiseleder Bjørn Pettersen, både for planlegginga og utføringa av turen. Det ble også påpekt at turens suksess i stor grad beror på at alle deltakerne prøver å være inkluderende, og ta vare på hverandre. Vi er mange som håper at vi får anledning til å treffes på tur også neste år!

Arnhild Kristoffersen og Tove Gabrielsen