Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Sommertur til Engeløya

En fantastisk solskinn-tur i vakre omgivelser

Jarl-Arne Pedersen forteller om Steigen kirkes historie. Foto: Bjørn Pettersen

Jarl-Arne Pedersen forteller om Steigen kirkes historie. Foto: Bjørn Pettersen

Opplevelse og kultur sto på programmet på årets sommertur.

Tove Gabrielsen har skrevet referat fra turen. Dette kan du lese nedenfor sammen med noen bilder fra turen.

Gruppebilde på trappa til Steigen kirke. På grunn av feil format er noen av deltakerne ikke kommet med på bildet. Foto: Bjørn Pettersen

Gruppebilde på trappa til Steigen kirke. På grunn av feil format er noen av deltakerne ikke kommet med på bildet. Foto: Bjørn Pettersen

Årets sommertur for Eidsfjord pensjonistforening gikk til Engeløya i Steigen.

Turen startet i strålende solskinn fra Eidsfjord og et lite stopp på Sortland for å ta med deltakerne derfra.

Med sang og musikk fortsatte turen til Øse kafè hvor vi fikk servert en god lunsj. Turen fortsatte så videre til Narvik og gjennom Ballangen i spennende natur før vi kom til Skarberget.

Foto: Bjørn Pettersen

Foto: Bjørn Pettersen

Etter overfarten til Bognes ankom vi Hamarøy Hotell hvor vi skulle bo de neste dagene. På kvelden var det middag med quis.

Tidlig neste morgen gikk turen til Engeløya med et tettpakket program. Første stopp var ved skulpturlandskap Nordland like etter tunellen. Mange hadde gode kommentarer både om skulpturene og det kunstneriske toalettet på stedet.

Neste stopp var prestegårdshagen og Steigen Bygdetun hvor vi vandret mellom store trær og planter i hagen. Vi kunne spasere ned til doktor-gården Breidablikk som var fra 1877.Her var det mange som fikk med seg historie fra både Gammelbutikken og Legekontoret.

Etter et fint opphold her fortsatte ferden til Steigen Vikingstue hvor vi inntok en god lunsj.

Foto: Bjørn Pettersen

Foto: Bjørn Pettersen

Neste stopp ble Steigen Kirke. Her ble vi møtt av Jarl-Arne Pedersen som orienterte oss om kirka som opprinnelig ble bygd i år 1250 og senere restaurert i 1965. Under den eldste delen av kirka ligger en gammel gravplass.

Vi fortsatte så til Skagstad Gård hvor vi møtt av husfruen Eva som sto på taket av Smia og spilte på lur. Husbonden Ketil hadde sovnet i sjekta som strandet på smietaket. Han framførte ei regle om «fesk og potedes» som husmannskost.

Vi ble så invitert inn i smia og ble servert rabarbrakake og bålkaffe mens vertskapet fortalte om gårdens historie.

Vi ble deretter invitert over veien til gammelskolen.

Her måtte vi stille opp på rekke og marsjere inn i skolestua. Inne ble vi møtt med en streng skolemester. Han forlangte total lydighet av elevene. Han bød også på en skje tran. Skoletimen ble avsluttet med allsang til orgelmusikk.

Skagstad skole sto ferdig i 1881. Prest Wisløff fikk i sin virketid i Steigen prestegjeld, (1871-1893), bygd flere fastskoler. Den eneste gjenværende står i dag bevart på sin opprinnelige plass i et fint kulturlandskap på Skagstad, på nordsiden av Engeløya.

Skagstad skole er et flott eksempel for nordnorske skolebygninger fra andre halvdelen av 1800-tallet, og gir et godt inntrykk av hvordan det var å gå på skole helt fram til 1950-tallet.

Etter denne innholdsrike og minneverdige utflukten gikk turen rundt Engeløya og tilbake til Hamarøy Hotell. Kvelden ble avsluttet med en god middag og en runde quis.

Neste dag var det heimtur med ferge fra Bognes til Lødingen.

Disse turene er blitt veldig populære og vi hadde med oss deltakere fra Lødingen, Hadsel, Bø og Sortland. De bidro alle til trivsel og samhold.

Stor takk til Bjørn Pettersen som hadde planlagt turen og var reiseleder. Vi takker også sjåfør Dag-Johan Evensen for trygg og god kjøring.

Vi tar gjerne en ny sommertur til neste år også.

Tove Gabrielsen

Her kan du se noen videoklipp fra Skagstad Gård. Klikk på linkene under:

Fra Taket. Eidsfjord pensjonistforenings sommertur 2023 - YouTube

Fra Smia. Eidsfjords pensjonistforenings sommertur 2023 - YouTube

Fra Skolestua, Sommertur 2023 Eidsfjord Pensjonistforening - YouTube