Kontakt oss

22 34 87 70

pf@pensjonistforbundet.no
Økonomitelefonen

22 42 73 00

Bekymringstelefonen

94 85 60 04

Smarttelefonen

22 600 700

Besøksadresse

Torggata 15
0181 Oslo

Postadresse

Postboks 6714
St. Olavs Plass
0130 Oslo

Org.nr. 970323910

Internatseminar

Karasjok pensjonistforening i samarbeid med De Samiske Samlingers Museums- og historielag arrangerte endags seminar om internatlivet i Karasjok.

En forsamling 70 deltakerne møtte opp på De samiske Samlinger/Sámiid-Vuorká Dávvirat. Seminaret var sponset av Fritt Ord.

En forsamling 70 deltakerne møtte opp på De samiske Samlinger/Sámiid-Vuorká Dávvirat. Seminaret var sponset av Fritt Ord.

Seminaret startet med befaring av Grensen skole, 16 km fra sentrum mot Finnland. Tidligere elever fikk sett sine rom, klasserom, peisestue, kjøkken avdelingen og gymnastikk salen.

Forfatter Ingjerd Tjelle foredro om internatlivets historie i Finnmark. Tjelle har i sine bøker skrevet om internatene i fylket, om boforhold, strabasiøse reiser til internatene og om oppholdet på skolestedet.

Sosionom og familieterapeut Torild Borud foredro om konsekvenser og ettervirkninger av internatlivet for barna. Borud har i sitt virke vært en viktig samtalepartner for de som har og har hatt ettervirkninger av internatlivet.

Under seminaret delte de tidligere internatbarna sine historier, erfaringer og minner. Mange elever opplevde mobbinger og trakasseringer i løpet av skoletida og internatoppholdet. Andre hadde gode minner fra internat tida, med lek og læring. Savnet etter foreldre var stort, og foreldrene bodde tildels langt unna skoleinternatene. Noen av personalet var flinke til å gi barna noe trøst og oppmuntring under internat oppholdet. For mange internatbarn er det fortsatt vanskelig å fortelle om sine internat opplevelser, på seminaret fremkom det dermed flest solskinnshistorier om oppholdet på internatene.

Interkommunalt arkiv i Finnmark stilte, opp sin vandreutstilling om finnmarksinternatene. Det var betydelig interesse for å se på dokumentasjonen om spesielt korrespondansen mellom skoleledelsen i Karasjok og foreldrene, og med myndigheter forøvrig.

Karasjok skoleinternat ble tatt i bruk i 1951. De siste elevene flyttet ut i 1999, da internatet ble nedlagt.

Karasjok skoleinternat ble tatt i bruk i 1951. De siste elevene flyttet ut i 1999, da internatet ble nedlagt.

Grensen skoleinternat var i bruk i en 20 årsperiode fra 1955.  Ny grendeskole ble etablert noen kilometer fra skoleinternatet.

Grensen skoleinternat var i bruk i en 20 årsperiode fra 1955. Ny grendeskole ble etablert noen kilometer fra skoleinternatet.

Arrangørene av seminaret retter en stor takk til sponsoren Fritt ord for finansiering av seansen. Takk også til De Samiske Samlinger som stilte sitt lokale og personale til disposisjon for seminaret.

Foredragsholder Ingjerd Tjelle fra Ekkerøy i Vadsø

Foredragsholder Ingjerd Tjelle fra Ekkerøy i Vadsø