Foredragsholdere i Pensjonistforbundet

Her finner Pensjonistforbundets fylkes- og lokalforeninger en oversikt over foredragsholdere som kan bestilles til medlemsmøter.


Slik gjør du det:

• Ta direkte kontakt med foredragsholderen for å gjøre en avtale om tid, sted og varighet.

• Utgifter til honorar og reise for foredragsholderen dekkes av Pensjonistforbundet sentralt. Øvrige utgifter ved arrangementet/ møtet må foreningen selv dekke.

• Foredragsholderen sender faktura til Pensjonistforbundet sentralt.

• Når et foredrag er bestilt, skal fylkes-/ lokalforeningen sende informasjon om hva som er avtalt på epost til foredrag@pensjonistforbundet.no.

• Når foredraget er gjennomført, sender fylkes-/ lokalforeningen inn en kort rapport om hvordan foredraget gikk. Dere kan enten benytte digitalt skjema nederst på denne siden, eller sende inn rapport som vedlegg i e-post til foredrag@pensjonistforbundet.no


Rapportmal (Word) kan du laste ned her:

Rapport for foredrag (Word)

Last ned rapport for foredrag til innsending via e-post.

Rapport for foredrag

Aktuelle foredrag:


Foredrag om velferdsteknologi

Pensjonistforbundet får stadig flere teknologiambassadører over hele landet. Disse kan komme til din lokalforening og snakke om velferdsteknologi.

Ta kontakt med prosjektleder Anne-Kari Minsaas på telefon 470 24 559 eller e-post anne-kari.minsaas@pensjonistforbundet.no.


Foredrag av Harald Olimb Norman

a) Historien om Pensjonistforbundets forhandlingsrett/drøftingsrett i trygdeoppgjørene. Her berøres partienes, organisasjonenes og medias holdning til trygdeoppgjørene helt tilbake fra 1967 og fremover.

b) Fra koseklubb til slagkraftig samfunnsaktør - Pensjonistforbundet gjennom 70 år. Det går en rød tråd i hele organisasjonens historie som har i seg velferd, solidaritet og sosialt arbeid som klare ingredienser. Statusen til Pensjonistforbundet som eldres viktigste organisasjon dokumenteres.

c) Inspirasjonsforedrag: Hvorfor engasjere seg! Harald kommer gjerne til din lokalforening for å holde inspirasjonsforedrag. Målet er å høyne aktiviteten, få flere med og bli mer synlig i lokalmiljøet.

Følgende er hentet fra referat fra Pensjonistforbundet Horten: «Deretter blei medlemmene overlatt til tidligere generalsekretær Harald Olimb Normans trollbindende stemme, uten manuskript. Når han tallfesta antall pensjonister i Norge til en million og at deres innsats innen organisert og uorganisert frivillighet beløper seg til 40 milliarder norske kroner, var det nesten som å høre salige Åge Samuelsen. Og når han fortsatte med å hevde at 90 prosent av vårs pensjonister går fra vogge til grav uten å belaste andre enn vårs sjøl, da blei vi faktisk litt stolte. Hans foredrag var en reise i humor og alvor.»

Hvert av foredragene har en varighet på 45 minutter og er en blanding av foredrag og dialog.

Kontaktinformasjon:

Harald Olimb Norman tlf: 95751439

harald.norman@pensjonistforbundet.no

Harald Olimb Norman er tilgjengelig i hele Sørøst-Norge

Harald Olimb Norman

Harald Olimb Norman er fra Risør. Han har bakgrunn som generalsekretær i Pensjonistforbundet gjennom 17 år og har inngående kjennskap til organisasjonen. Foredragene fremføres i en morsom, lett og inkluderende måte som engasjerer tilhørerne.


Foredrag/kåseri av Hans Edv. Olsen

a) Den dramatiske avslutningen av 2. verdenskrig i Finnmark med bl.a. intens bombing, brannskvadroner i gatene og den største folkeforflytningen noensinne i Norges historie, med 70 tusen internt fordrevne flyktninger

b) Presentasjon av vestlands-forfatteren Johannes Hegland – en av de mestskrivende folkelige romanforfatterne her i landet

c) «Det er den draumen» - presentasjon av en hovedskikkelse i nyere norsk litteratur, Ulvik-dikteren Olav H. Hauge

d) Knut Hamsun – nyskapende romanforfatter og hengivende natur- og kjærlighetslyriker

e) «Plutselig alene» – erfaringer med å takle hverdagen når den ene parten går bort. Innledning med etterfølgende samtale.

f) Strevet med å finne ny livspartner i pensjonsalderen – bl.a. med utgangspunkt i bladet Pensjonistens «Finn en venn»-annonser

g) Kåseri med eksempler fra nordnorsk humor

Kurs:

a) Innføring i enkel videoredigering b) Pensjonistforbundets vervekurs og trafikk-kurs

Varighet:

2 x 45 minutter

Kontakt:

Tlf. 97 73 65 86

Epost: hansedv@online.no

Tilgjengelighet:

Hans Edv. Olsen bor i Norheimsund (Hordaland/Vestland). Kan på relativt kort varsel og hele året lett dra til: Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland, Agder, Møre og Romsdal, Trøndelag.

Til Troms og Finnmark: Fra april til tidlig høst.

Hans Edv. Olsen

Hans Edv. Olsen er fra Båtsfjord og bor i Hardanger. Han er lektor med fagkretsen allmenn litteraturkunnskap, latin, historie og norsk hovedfag. Han har undervist ved forskjellige skoler og har vært journalist både i NRK og som frilanser. Han har laget flere dokumentarfilmer for ulike TV-kanaler.


Foredrag av Inge Fosselie

a) The Big Five – safari i Sør-Afrika

b) Beyond Beauty – uforklarlig vakkert. Fra fotoekspedisjon til Den antarktiske halvøy.

c) Verdens mest luksuriøse togreise. Fra Pretoria til Cape Town med Rovos Rail.

d) Perler ved Gardasjøen – Sirmione, Malcesine, Limone og Riva del Garda.

e) Kristiansand Røde Kors gjennom 100 år.

f) Idrett i 100 – Vest-Agder Idrettskrets 100 år.

Kontakt:

Tlf. 90 89 29 66

Epost: ingefo@gmail.com

Inge Fosselie bor i Kristiansand S, Agder.

Inge Fosselie

Inge Fosselie er tidligere NRK-journalist og reporter/produsent i AS MEDIA. Han har vært ansvarlig redaktør i Vegen og vi, utgitt av Statens vegvesen, Vegdirektoratet. Han er også frilanser i vårt eget medlemsblad Pensjonisten.


Inspirasjonsforedrag av Harald Kolbjørnsen

a) Hvorfor har vi eldre vært verdifulle gjennom hele menneskehetens tilblivelse?

b) Hvordan gjenreise respekten for alderdom i Norge?

c) Er eldres hjerne dårligere til å lære og utvikle seg?

d) Stoisk filosofi – er det noe for oss?

e) Å bli god på «Storytelling» - historiefortelling – har det noe med oss å gjøre?

f) Meditasjon – hva er det?

g) Søvnproblemer i alderdommen – hvordan kan det løses?

h) Kosthold

i) Styrketrening

Kontakt:

Tlf. 91 31 30 64

Epost:

h.kol@outlook.com eller harald@resultathuset.no

Harald Kolbjørnsen bor i Bergen, Vestland.

Harald Kolbjørnsen

Harald Kolbjørnsen har økonomisk utdannelse fra NHH og vært selvstendig næringsdrivende i 25 år.Er opptatt av å forstå hvorfor vi mennesker gjør og tenker slik vi gjør – og hele tiden finne bedre metoder for endring av tenking og atferd.


Foredrag av Jan Salve Torgersen

• Velferdsteknologi og IKT, utfordringer og muligheter

• Velferdsteknologi og brukerrollen

• Datasikkerhet

• Teknologi fra et brukerperspektiv

• Framtidsfullmakt, hensikt og utforming

Kontakt:

Tlf. 91 61 93 38

Epost: satorger@online.no

Jan Salve Torgersen bor i Sandnes, Rogaland.

Jan Salve Torgersen

Jan Salve Torgersen er utdannet ingeniør og har gjennom et langt arbeidsliv i hovedsak jobbet innen IKT og HMS (helse, miljø og sikkerhet) i Equinor. Han er født i 1943 og bor i Sandnes.


Foredrag av Lars Borgersrud

Borgersrud holder foredrag om boka Da Norge ville bli atommakt som han ga ut høsten 2021. Boka bygger på mange års forskning om forsøkene på å utvikle norske kjernevåpenteknologi 1947-68.

Borgersrud holder også foredrag om andre emner fra Andre verdenskrig og særlig om sabotasjen i regi av "Osvald-gruppa", om behandlingen av tysk-norske krigsbarn etter Andre verdenskrig og om den norske militærfascismen 1930-45. Videre foreleser han om andre temaer som han har behandlet i avhandlinger, bøker og andre arbeider.

Se en oversikt på hans hjemmesider larsborgersrud.no.

Kontakt Lars Borgersrud:

Tlf. 481 70 244

Epost: lars.borgersrud@online.no

Lars Borgersrud bor i Oslo.

Lars Borgersrud

Lars Borgersrud (født 11. mars 1949) i Fredrikstad. Han ble cand. philol. med historie hovedfag ved Universitetet i Bergen i 1975 og dr. philos. ved Universitetet i Oslo i 1995 med en avhandling om Wollweber-organisasjonen i Norge. Han var ansatt ved Universitetet i Oslo 2001-2004 under arbeidet med Sosialdepartementets krigsbarnprosjekt, og var statsstipendiat fra 2010 til 2016.

Han har gjennom sin forskning først og fremst bidratt til å endre måten vi ser på norsk forsvars- og krigshistorie, særlig under Andre verdenskrig. Han har gitt ut en rekke bøker og skrevet mange artikler om dette. Han har også arbeidet med arbeiderbevegelsens historie.

På hans hjemmeside larsborgersrud.no kan du åpne og laste ned bøker og artikler som er tilgjengelige gratis.


Foredrag med Per Jon Odéen

a) Barneår i eit industrisamfunn på femtitalet, Årdal i Sogn:

Om å veksa opp i eit samfunn prega av store anleggsarbeid, nye skular, store barnekull og eit yrande sosialt liv for store og små. Foredraget er spekka med personlege minner og refleksjon om eit samfunn i stor og rask endring.

b) Aktiv aldring: Helgetun, Om eit bufelleskap for ein betre alderdom.

Helgetun er eit bufellskap for 30 pensjonistar for dei over seksti. Helgetun er eit laboratorium for ein betre alderdom med godt tilrettlagde bustader, godt naboskap og mange aktivitetar . Eg har skrive ei bok som kjem i mars 2023: «Aktiv aldring på Helgetun.»

c) Radioens gullalder.

Før fjernsynet kom, var radioen enerådende i eteren. Foredraget er en miks av stemmer vi ikke glemmer, toner som vekker minner og egne historier. Et tilbakeblikk på kringkastingens betydning i årene etter fredsåret 1945.

Kontakt:

Tlf. 99 52 30 89

Epost: perjon.odeen@gmail.com

Per Jon Odeèn bor i Bergen, Vestland.

Per Jon Odéen

Per Jon Odéen er født og oppvokst i Øvre Årdal i indre Sogn, senere bosatt i Bergen. Fast ansatt som programsekretær i NRK fra 1976 til 1982, da han ble skrivende journalist i Bergens Tidende (BT). Var informasjonsmedarbeider i BT de siste åtte årene før han gikk av med pensjon som 62-åring. Har i pensjonistårene siden 2012 skrevet flere lokalhistoriske bøker. Fast morgenkåsør i NRK fra 1993 til 2012.


Foredrag av Odd Bård Risvoll

Digitalisering av helsetjenester, bruk av e-helsetjenester og velferdsteknologi for eldre.

Kontakt:

Kan kontaktes på tlf. 41504472 eller epost orisvoll@lyse.net

Odd Bård Risvoll bor i Stavanger. Tilgjengelig i Agder og Rogaland.

Odd Bård Risvoll

Odd Bård Risvoll er født i 1953, bosatt i Stavanger og pensjonist. Har hatt et arbeidsliv i IT-bransjen, både i privat og offentlig sektor, som utvikler, rådgiver og leder. De siste 15 årene som IKT-sjef i Rogaland fylkeskommune og tidligere også noen år som IT-sjef i Stavanger kommune. Han er en av flere foredragsholdere i Pensjonistforbundet innen temaet velferdsteknologi.


Vold mot eldre

Foredrag ved Gro Nilsen

Kontakt:

Tlf. 41 45 90 57

Epost: nilsen_gro@hotmail.com

Gro Nilsen bor i Tromsø og i Veierland, Vestfold.

Gro Nilsen

Gro Nilsen er 70 år (i 2021), født i Bergen, men bodd mesteparten av livet i Tromsø. En mangslungen yrkesbakgrunn, bla. messepike på bulkbåt i utenriksfart, lærervikar, jobbet på gård i New Zealand og Canada. Utdannet typograf, jobbet fem år på trykkeri og 10 år i avisen Nordlys. Omskolerte seg til psykolog og begynte å jobbe i voksenpsykiatrien/rusomsorgen. De siste årene før pensjonsalder arbeidet hun på Ressurssenter for vold og traumatisk stress.


Foredrag av Kjell Skarheim

Historien om min far - To og et halvt år i konsentrasjonsleir

Kontakt:

Tlf. 90 07 53 20

Epost: k-skarhe@online.no

Kjell Skarheim bor i Risør.

Kjell Skarheim

Kjell Skarheim er født i 1946 og har laget et foredrag for Aktive Fredsreiser, hvor han forteller historien om sin far Varg Skarheim, som satt 2 1/2 år i tysk fangenskap, fra 7. januar 1943 til mai 1945. Dette kunne vært mye av historien til flere tusen andre nordmenn som også satt i tysk fangenskap under 2. verdenskrig. Foredraget med lydopptak og bilder ble laget for å holdes for norske ungdomsskoleelever og andre som er med Aktive Fredsreiser for å besøke leirer som Auschwitz og Sachsenhausen.


Foredrag av Rune Ramsli

  1. Om birøkt (2 timer)

  2. Single malt whisky – om smak og produksjon

Kontakt:

Tlf. 95 85 30 06

Epost: rune.ramsli@gmail.com

Rune Ramsli bor i Hafslundøy, Østfold.

Rune Ramsli

Rune Ramsli har vært kursholder og foredragsholder innen en rekke faglige og organisasjonsmessige temaer, både i yrkeslivet og som pensjonist.


Foredrag av Pårørendealliansen

1. Pårørenderollen - kan man forberede seg til den?

En innføring i pårørendeområdet med det juridiske landskapet av lover og rettigheter, hva som er smarte forberedelser (fremtidsfullmakt, økonomi, bolig), hvor man kan få hjelp og støtte, viktige begreper som samtykkekompetanse etc.

2. Å være pårørende: Ta på egen surstoffmaske først

Om hvordan ivareta seg selv, hva slags hjelp man har krav på, hvilke støttetilbud som finnes, hvordan ivareta egen helse, hvilke emosjonelle utfordringer man kan få og hvordan lære å mestre en ny hverdag.

Kontaktinformasjon:

Epost: ava@parorendealliansen.no

Tlf: 917 53 806

Pårørendealliansen holder til i Oslo.

Pårørendealliansen

Anita Vatland (bildet) er daglig leder for Pårørendealliansen.

Pårørendealliansen er en frittstående paraplyorganisasjon som skal synliggjøre pårørende og familieomsorgens utfordringer, uavhengig av hvem man er pårørende til. Organisasjonen er en aktiv pådriver i utformingen av pårørendepolitikk i Norge på vegne av alle pårørendegrupper.

Pensjonistforbundet er en av Pårørendealliansens alliansepartnere.