Tur til Hjemmefrontmuseet og Roseslottet

Roseslottet med utsikt over Oslofjorden.

Vi arrangerer tur 12. oktober til Roseslottet, Hjemmefrontmuseet og Frognerseteren

Norges Hjemmefrontmuseum, Roseslottet m/Frognerseteren 12.oktober

Avreise fra Stillverksveien Lillestrøm kl. 10.00. turen går direkte til tigerstaden Oslo, nærmere bestemt Akershus Festning hvor vi møter vår guide kl. 11.00.

På toppen av Akershus festning ligger en av landets mest sentrale institusjoner for okkupasjonshistorie. Norges Hjemmefrontmuseum ble grunnlagt i 1962 av en rekke sentrale representanter fra organisasjonene som utgjorde de sivile og militære delene av hjemmefronten. Museet, som stod ferdig til markeringen av frigjøringsjubileet i 1970, var en privat stiftelse frem til 1995 da det ble overdratt til Staten ved Forsvarsdepartementet og med dette ble et av Forsvarets museer. Vi får omvisning med guide.

Deretter går ferden til toppen av Oslo . Roseslottet ligger godt synlig fra byen og områder rundt, her vil fem lysende konstruksjoner av «gull» symbolisere de fem krigsårenes kamp for frihet og demokrati.

I 2020 var det 80 år siden Norge ble angrepet i 1940, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft.

Vi møter vår guide ca kl. 13.30 og får høre både kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonen: krigsfangenes lidelser, de ukjente enkelt-individene, hverdagslivet, krigsseilernes drama, motstandskampene i sør og nord. Forfølgelsen av de norske jødene får stor oppmerksomhet i billedserien og antisemittismen, før og under krigen, skildres. Med fortelling om de fem krigsårene som bakteppe, vil guiden forsøke å grave frem grunnpilarene i samfunnet vårt: Rettsstaten, demokratiet og humanismen – og holde disse skattene frem som verdier vi lett kan miste om vi ikke tar vare på dem. Verdier som stadig må forsvares og som utgjør den grunnleggende motstandskraften i enkeltmennesket og i samfunnet.

En søyle på 26 meter vil danne et «lysende seil» for å hedre krigsseilerne og marinen. To like høye konstruksjoner formet som et tre og fjell, vil hedre motstandskampen fra Sør-Norge til Nord-Norge.

En søyle formet som et tversnitt av en flyvinge og en halvdel av en fjærpenn peker på luftforsvaret, den sivile motstanden og den illegale pressen. Den siste installasjonen Kongebjerka, vil stå i midten. Med sine 30 meter peker den på Kongen og han NEI. Kongebjerka vitner om individets modige val og den prinsippfaste troen på vår demokratiske forfatning.

Deretter tar vi plass i bussen og kjører det korte stykket til Frognerseteren restaurant hvor vi får servert karbonadesmørbrød m/eplekake og kaffe.

Pris pr. person Kr. 1.390- er prisen men med vanlig sponsing fra foreningen skal du betale 1250 kroner til konto 1286 52 38833 innen 20.9.23

Påmeldingsfrist 10.9.23

Hilsen

Yngve Halvorsen  y-hal@online.no tel 91359355

Tore Sjølie. Tore-sj@online.no tel 916 63 999