I sommersesongen legger Femund II fra 1905 ut fra kai i Synnervika hver morgen klokken 9. Ombord finner du kiosk og restaurant med godt utvalg, og båten har skjenkebevilling. (Foto: Heidi Løkken)

Eventyrlig nasjonalpark

Femundsmarka nasjonalpark har noe for enhver smak, fra lettgåtte fjell til urørt villmark.

Naturelskere har opp gjennom årene blitt tiltrukket av den flotte og varierte naturen i traktene rundt Femunden. Norges nest største naturlige innsjø byr på mange spennende opplevelser for små og store. Selve nasjonalparken ble opprettet i 1971.

Naturen byr på alt fra eventyraktig furuskog til utallige fiskevann og elver. Går du litt utenfor de oppmerkede turiststiene, kan du oppleve ekte urørt villmark i et område som strekker seg godt inn i Sverige.

Da nasjonalparken ble opprettet, forsterket det behovet for rutebåt på Femunden. I sommerhalvåret bringer tradisjonsrike M/S Fæmund II deg på en flott reise med til sammen åtte anløpssteder, fem på østsiden av sjøen og tre på vestsiden.

Stoppestedene er utgangspunkt for flotte turer i og rundt Femundsmarka, enten til fots eller i en kano, med eller uten fiskestang. Røa, båtens første anløp, er et av de mest populære utgangspunktene for fiskere og kanopadlere som søker Røavassdraget og Roasten. En times marsj fra brygga ligger Røvollen, en gammel seter som nå er selvbetjeningshytte for DNT.

Det er mulig å bli med på et minicruise fra Elgå til Buvika tre dager i uka i perioden 1. juli til 5. august. Dette er en familievennlig tur på rundt to timer, inkludert et kort opphold i vakre Buvika, hvor det er åpen kafé i det gamle pakkhuset. På minicruiset vil det ofte være med lokale fjellguider som orienterer om naturen rundt sjøen.

En av stoppene finner du ved den tradisjonsrike Femundshytta. Den familiedrevne hytta er for mange kjent fra TV gjennom programmer som «Der ingen skulle tro at nokon kunne bu» og Lars Monsen med programmet «Ingen grenser». Foruten fem utleiehytter på gården, finnes fire fiskebuer i Femundsmarka nasjonalpark og Kuvolsetra på østsiden av Femunden. Hyttene er fullt utstyrt for selvhushold.

Du kan også komme hit med bil, men det må avtales på forhånd. Her kan du avlegge et besøk på slegghaugene, eller i lekebyen, små steinhus som forestiller Røros i miniatyr, bygd av ungene på gården gjennom flere generasjoner.

Her finner du årestua, et av bolighusene fra smeltehyttetiden, samt trollandet og gårdsmuseet. Femundshytta er dessuten et utmerket utgangspunkt for fotturister, med oppmerkede stier fra Langen, Jonasvollen og Tufsingdalen. På gården er det også muligheter for kjøp av fiskekort, leie av båt og båtskyss på Femunden. Her finnes for øvrig en nydelig sandstrand, perfekt for de minste.

I 2010 ble Femundshytta med på UNESCOS verdensarvliste, siden den var smeltehytte under Røros kobberverk fra 1739 til 1822. Det vokste fram et eget samfunn med flere hundre personer tilknyttet smeltehytta. Det var på det meste elleve gårdsbruk og familier, fast bosatt sist på 1700-tallet. Femundshytta var en del av Røros Kobberverk, og viser hvor viktig bygdene, folket og naturressursene rundt Røros var for å sikre driften av smeltehytta der. Les mer www.femund.no

0 resultater