De nydelige rosa valmuene er et yndet fotomotiv. (Foto: Tore Fjeld)

Opplev Sveriges flotteste hager

Med sine milde vintre og lange somre har de sørlige delene av Sverige et klima som gjør det gunstig å dyrke mange ulike hagevekster. I kombinasjon med svenske adelsfolks stolte hagetradisjon har dette gitt flotte parkanlegg som er holdt i stand i hundrevis av år.

Heldigvis for oss som er hageinteresserte trenger du ikke lenger å kjenne en adelig person for å få tilgang til den grønne herligheten – de fleste holder åpent for publikum hele sommeren. De siste årene har Sveriges nest største by, Gøteborg, markedsført seg som «den grønne storbyen», og det stemmer virkelig.

Trädgårdsforeningen fra 1842 er ett av Europas best bevarte hageanlegg fra 1800-tallet. Inngangen til parken er rett over veien for sentralstasjonen. Her finner du både duftende roser, fargerike stauder og eksotiske palmer og kaktus.

Og ikke minst et fantastisk palmehus inspirert av Crystal Palace som i sin tid kostet en formue å bygge. Inne i palmehuset er det aldri kaldere enn 15 grader, slik at alle mulig eksotiske vekster trives der. Før i tiden hadde de til og med en ape!

Parken ble anlagt etter at kaptein Henric von Norrmann hadde vært i Greifswald og Berlin og blitt inspirert av de botaniske hagene der. Han ville gjerne skape en tilsvarende park i sin hjemby Gøteborg, og takket være aksjeinnskudd fra byens borgerskap ble dette altså realisert.

De såkalte tapetgruppene er typisk for parken. Dette er beplantninger i plenen i geometriske mønstre, der fargene er nøye sammensatt og med ulike høyder på plantene.

Og så er det naturligvis roser, de fleste av dem med en nydelig duft. I beplantningene er rosene nennsomt satt sammen med stauder i matchende farger. Ta deg god tid til å vandre rundt i denne fantastiske hagen hvis du besøker Gøteborg i juni-juli.

 

Gøteborgs botaniske hage, eller Botaniska som den oftest kalles, ligger en kort trikketur fra sentrum, og ble anlagt til Gøteborgs jubileumsutstilling i 1923. I dag består samlingen av 16.000 ulike planter, som kan betraktes ved å vandre på de ulike stiene i den 17,5 mål store parken. Dette gjør den til en av Europas største og flotteste botaniske hager.

En av de flotteste delene av den botaniske hagen, som de også er mest stolte av, er «klippträdgården» – fjellhagen. Her har de samlet planter fra ulike verdensdeler og satt dem sammen til et naturlig miljø.

Mange av plantene har representanter for Botaniska selv samlet i fjerne himmelstrøk.

– Det er alltid spennende å se om de vil trives her i parken, sier trädgårdsmester (gartner) Henrik Zetterlund, som forteller at mange av plantene stammer opprinnelig fra Kina.

En stor del av parken er viet til høye trær og underbeplantning som trives i skygge. Blant annet er det veldig mange rhododendron bregner og mose dandert til en svært dekorativ helhet. En av stiene i Botaniska heter «Vandra i det vilda», og her finner du mange spennende tips til skyggebeplantning.

Området kalles Smithska dalen, og er et eksotisk woodland. Dette var tidligere en avkrok i parken, men ved hjelp av flere helhetlige grep, har det blitt en av de største attraksjonene.

Jonsereds Trädgårdar ble i 2015 kåret til Sveriges mest inspirerende park. Hagen åpnet i 2014 som en fri tolkning av en 1800-tallshage som tidligere lå på stedet. Norske hagefolk forbinder nok navnet Jonsered først og fremst med motorsager og gressklippere, men i Jonsered ligger det også en flott herregård med aner fra middelalderen.

Herregårdshagen ligger en kort togtur fra Gøteborg sentrum, i naturskjønne omgivelser i Partille kommune.

I tillegg til å være en vakker besøkshage, gir Jonsereds Trädgårdar også arbeidstrening til mennesker som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet. Det er de som gjør det daglige arbeidet i hagen, ledet av «trädgårdsmästare» (gartner) Peter Svensson.

Gunnebo Slott i Mølndal ble anlagt på 1700-tallet av kjøpmann John Hall. På 1700-tallet var hage kun for de rike og det var om å gjøre å vise hvor mye penger man hadde.

Hagen består av tre deler: En formell hage med formklipte trær og busker, lindetunnel og gedigne krukker med eksotiske vekster, hagedam med fontene og et orangeri med sitrustrær. En engelskinspirert landskapspark som fungerer som en overgang mellom parkanlegget og kulturlandskapet rundt. Og til slutt en kjøkkenhage. Rike folk hadde mange mennesker i kosten, og en kjøkkenhage var derfor en dyd av nødvendighet. På 1700-tallet ble det dyrket blant annet asparges, pærer, rabarbra, krydder og snittblomster.

0 resultater