Krakow var en viktig gruveby i Polen. Det vesentlige av gruvedrift er nå knyttet til museet og saltgruvene i Wieliczka. Et besøk her er et absolutt must, ingeniørkunst på ekstremt høyt nivå, rett og slett imponerende

Turistmagneten KRAKOW

Krakow regnes som en av Europas vakreste byer. Den er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Mer enn sju millioner turister besøker byen hvert år.

Unike attraksjoner, arkitektur, shopping, pulserende utesteder og et vell av restauranter borger for hyggelige opplevelser. Inntrykket forsterkes av at en overdådig 3-retters middag med rikelig tilhørende vin av god kvalitet, inkludert tips, koster i underkant av 1500 norske kroner for fire voksne personer. Det til overmål på en 1-stjernes Michelin-restaurant i fasjonable historiske sentrumslokaler.

 

Krakow var en viktig gruveby i Polen. Det vesentlige av gruvedrift er nå knyttet til saltgruvene i Wieliczka. Et besøk her er et absolutt must, ingeniørkunst på ekstremt høyt nivå, rett og slett imponerende.

Saltgruvene er en av verdens eldste og mest kjente, formet av naturen for ca. 15 millioner år siden. Gjennom nesten 900 år med utvinning har det utviklet seg en omfattende underjordisk by med et terapeutisk klima og jevn temperatur på 14 grader Celsius.

For å gjennomføre den to kilometer lange underjordiske turistruten må du tilbakelegge 400 trappetrinn før du havner 130 meter under overflaten. Det i seg selv er en krevende øvelse, og mange kjenner tendenser til klaustrofobi i de trange gangene.

Guiden forteller om antikke sjakter, mystiske saltsjøer, gruvemaskiner og utstyr, skulpturer og relieffer. Selve juvelen er det imponerende og overdådige St. Kingas kapell med en fantastisk akustikk.

I kapellet kan du blant annet Se Leonardo da Vincis berømte «Nattverden» og flere andre skulpturer formet i saltstein. Saltkristallene funkler i lyset og de naturtro skulpturene skaper i et kort øyeblikk en opplevelse av levende skikkelser.

 

Den gotiske kirken St. Mary (Maria-kirken) fra 1200-tallet er verdensberømt for sin altertavle skapt av kunstneren Wit Stwosz. Hver time året rundt spilles det trompetfanfare fra kirkens klokketårn. En fantastisk opplevelse.

Det 40 dekar store hovedtorget, Rynek Główny, er et middelaldersk festmåltid for sansene. Torget er selve navet når du skal utforske byen Krakow og dens fristelser. Her finner du også kleshallen Sukiennice, hvor turistene sikrer seg en suvenir og litt middelalder-atmosfære. Krakows Nasjonalmuseum holder til i andre etasje.

Universitetets hovedbygning, Collegium Maius, ble grunnlagt i 1364. Universitets-biblioteket, som omkranser en vakker gårdsplass, regnes som juvelen i gamlebyens middelalderske arkitektur. På gårdsplassen står en statue av astronomen Copernicus, som studerte der.

På Wawel-høyden sørvest i gamlebyen, ut mot elven, kneiser et storslått kongelige slott, en gang sete for de polske konger. Ved siden av slottet ligger katedralen, fra det 14. århundre, hvor de kongelige ble begravet.
 

0 resultater